Magnetna Polja 6 office@bis-su.rs

Blog

Prijem za izumitelje solarnog vozila za pokretnu prodaju sladoleda

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić primio je danas braću Roberta i Josipa Grabarevića, i njihovog oca Josipa Grabarevića, iz Subotice, izumitelje univerzalnog ekološkog vozila na solarnu energiju za pokretnu prodaju sladoleda koje pokreće i hladi pet solarnih panela. Gradonačelnik Dulić je čestitao Grabarevićima na nagradama i priznanjima osvojenim na domaćim i međunarodnim takmičenjima za svoj nesvakidašnji proizvod sa najmodernijom tehnologijom i poželeo im uspeh u daljem radu, razvijanju porodičnog biznisa i osvajanju tržišta.

– Grad Subotica je od početka prepoznao značaj vašeg atraktivnog projekta. Iako su vremena teška, mi se trudimo da, koliko je to god moguće, podržimo ljude koji su produktivni. Vi ste mladi i trebalo bi da budete primer ostalima kako da koriste svoje znanje, kreativnost i slobodno vreme. Danas je zaista teško naći toliko inventivnosti u jednoj porodici. Grad Subotica će i dalje, u skladu sa mogućnostima, podržavati vaše aktivnosti, naglasio je Modest Dulić.

Uz zahvalnost gradonačelniku Duliću na podršci i svemu što su, i grad Subotica, i on lično, za njih učinili, Robert Grabarević je rekao da je prototip vozila sa jednom vitrinom predstavljen javnosti u maju prošle godine na Paliću, da su dobili sve dozvole za rad i da je u toku izrada alata za serijsku proizvodnju univerzalnog ekološkog vozila na solarnu energiju za pokretnu prodaju sladoleda.

– Izradu alata za serijsku proizvodnju okončaćemo do 1. maja, a od grada Subotice dobili smo na korišćenje poslovni prostor u Poslovnom inkubatoru Subotica. U međuvremenu, radeći na usavršavanju ekološkog vozila, postigli smo napredak u smanjenju potrošnje energije koja je sada manja za oko 30 odsto. Umesto statičnih solarnih panela planiramo da postavimo rotirajuće fleksibilne solarne panele koji će imati dvostruku funkciju: poboljšaće punjenje automatizovanim praćenjem Sunca i doprineće estetskom izgledu vozila, istakao je Robert Grabarević.

Neobična mašina na točkovima, podsetimo, ima najmoderniju tehnologiju, led rasvetu, antibakteriološku kerok radnu ploču i sudoperu, slavine na senzor i može da pređe 40 kilometara uz pomoć Sunca. Dok dva solarna panela hlade sladoled, tri su u sistemu pokretanja, a neobična sprava može da radi još 12 sati bez sunčeve energije.

Prototip univerzalnog solarnog vozila za pokretnu prodaju sladoleda košta između 15.000 i 18.000 evra. Grabarevići uskoro planiraju pokretanje sopstvene serijske proizvodnje, a već su ih kontaktirali potencijalni kupci iz Grčke, Albanije, Egipta i naše zemlje.

Od maja prošle godine do danas Grabarevići su za svoj izum na domaćim i međunarodnim takmičenjima na kojima su učestvovali osvojili deset zlatnih medalja, statua, pehara, plaketa i diploma. Na Međunarodnom sajmu inovacija, pronalazaštva i novih tehnologija „Arhimed”, održanom nedavno u Moskvi, Grabarevići su osvojili zlatnu medalju za inovativnost, primenljivost i atraktivnost.