Magnetna Polja 6 office@bis-su.rs

Blog

Delegacija Subotice posetila Poreč

21.03.2013. godine delegacija Grada Subotice na čelu sa zamenikom gradonačelnika Blaškom Stantićem posetila je Grad Poreč. Cilj posete je uspostavljanje saradnje između Subotice i Poreča, koja će se temeljiti na zajedničkim interesima i rešavanju zajedničkih problema na obostranu korist.

Gradonačelnik Poreča, Edi Štifanić, upoznao je subotičke predstavnike sa istorijom grada, poručivši da Poreč predstavlja 10% hrvatskog turizma, te kako su upravo turizam, poljoprivreda i preduzetništvo najvažnije grane.

Reč je potom dobio zamenik gradonačelnika Subotice Blaško Stantić istakavši značaj razvoja prehrambene industrije i turizma u našem regionu. Ivan Budinčević, zadužen za turizam Grada Subotice, rekao je kako grad ima velike ambicije za razvoj turizma i kako je kod nas najviše razvijen kongresni turizam. Takođe, izjavio je kako bi saradnja trebala da se gradi upravo na turizmu, kulturi, poljoprivredi i ruralnom razvoju što je potvrdio i Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreča. Zamenica gradonačelnika Poreča, Nataša Basanić Čuš, nadovezala se na istaknuto, dodavši da treba uzeti u obzir i područje obrazovanja i školstva.

Poslovni inkubator Subotica osvrnuo se na ekološko polje, predstavivši ekološko vozilo na solarnu energiju za pokretnu prodaju sladoleda, prezentovano od strane Grabarević Roberta iz firme Solarice d.o.o.. On je ukazao na to da ovo vozilo zadovoljava sve sanitarno ekološke uslove, i da im je želja probiti se i na hrvatsko tržište.

Poseta je doprinela razmeni iskustava i ideja na mnogim poljima bitnim za razvoj oba regiona.