Magnetna Polja 6 office@bis-su.rs

Blog

Poslovni inkubatori kao faktori privrednog razvoja

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović,  posetili su subotički i zrenjaniski poslovni inkubator, koji uz novosadski čine operativnu celinu koja unapređuje oblast preduzetništva, podstiče konkurentnost, inovativnost i ključan je faktor ekonomskog rasta regiona. U okviru delegacije Pokrajinske vlade bio je i direktor Službe za realizaciju programa razvoja AP Vojvodine Dejan Avdalović, sa saradnicama, kao i Ujhelji Akoš, član Gradskog veća Grada Subotice zadužen za oblast privrede.
Avdalović je izneo stav da je neophodno analizirati postojeće stanje u svakom od inkubatora, te pružiti adekvatnu podršku, kako finansijsku, tako i logističku, kako bi oni bili održivi i operativni, kroz strategiju za narednu godinu. Potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković istakao je podsticajne mere, planove i pravce, koji su planirani za 2017. godinu, sa ciljem da utvrdi šta je neophodno i šta nedostaje inkubatorima kako bi bili efikasniji u svom poslovanju. ,,Ovo je prvi put da predstavnici Pokrajinske vlade posećuju poslovne inkubatore, iz čega proizilazi činjenica da nije dovoljno pažnje poklonjeno onima koji kreću u nove privredne poduhvate. Sveukupni problemi u privredi su se preneli na inkubatore, na mikro i mala preduzeća, a prisutan je nedostatak likvidnosti i obrtnih sredstava koja su pogodna za nove zamajce u proizvodnji. Nedostatak edukacija i oslanjanje na veća izvozna tržišta takođe predstavljaju ključne probleme. U narednom periodu ćemo nastojati da budemo u stalnoj komunikaciji sa inkubatorima i izdvojićemo dodatna sredstva da pomognemo kako inkubatorima, tako i ljudima koji su započeli sopstveni biznis“, istakao je Đoković.
Poslovni inkubator Subotica postoji već deset godina i broji 17 firmi, dok je još četiri poslalo prijave. Bila je ovo prilika da se Inkubator po prvi put predstavi novoj Pokrajinskoj vladi, odnosno da predstavi razvojne ideje, ali i ukaže na probleme sa kojima se suočava. „Od razvojnih ideja što bismo trebali da uradimo u što skorije vreme, a što je i naš najveći problem, to je da rešimo novu lokaciju inkubatora, da se izgradi novi inkubator i da se skine taj trošak, da bi se sve to moglo dati stanarima, firmama u inkubatoru za njihov razvoj,“ napominje Ildiko Zedi, v.d. direktorka Poslovnog inkubatora.
Osnivanjem poslovnih inkubatora na teritoriji AP Vojvodine pružena je podrška razvojnom procesu mikro, malih i srednjih preduzeća, pri čemu se podstiče upoznavanje novih preduzetnika sa polaznom preduzetničkom osnovom putem obuka, konsultacija, razmene iskustava, znanja i veština.