Magnetna Polja 6 office@bis-su.rs

Blog

Poseta Pokrajinskog sekretara za privredu

Zrenjanin/Palić/Subotica, 7. avgust 2012. godine – Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin počeo je danas posetu poslovnim inkubatorima i klasterima na teritoriji Vojvodine, kako bi se upoznao sa radom i mogućnostima unapređenja ovakvog vida pomoći razvoju malog i srednjeg preduzetništva.

U okviru BBI programa (Razvoj poslovnih inkubatora u Vojvodini), koji je deo Programa privrednog razvoja AP Vojvodine, od 2006. na teritoriji naše pokrajine osnovana su 4 poslovna inkubatora i to u Zrenjaninu, Subotici, Novom Sadu i Senti. Reč je o objektima, koji se sastoje od malih radnih jedinica i obezbeđuju prostor i podsticajni ambijent za preduzetnike koji su tek osnovali sopstveno preduzeće i počinju da rade. Pogodnost ovog prostora ogleda se u povoljnim uslovima za njegovo korišćenje, poslovno-savetodavnim i ostalim uslugama koje se pružaju korisnicima, kao i pomoć menadžmenta.

Vasin je posetu počeo obilaskom Poslovnog inkubatora Zrenjanin “BIZ” u kome je od 2006. do danas “stanovalo” 27 firmi. Trenutno ih ima 15, i reč je o preduzećima koja se bave informacionim tehnologijama. BIZ, kako je istaknuto, svojim korisnicima pruža više modela usluga u cilju povećanja inovativnosti, a time i uspešnosti firmi. Osim što im pruža formalno organizaciono okruženje sa menadžmentom, BIZ svojim stanarima obezbeđuje razne oblike podrške, kao što su treninzi, edukacija, poslovni saveti, pravni i računovodstveni saveti. Osim toga, stanari dobiju i deo kancelarijske opreme i materijal, što im znatno umanjuje troškove poslovanja i kao početnicima povećava šanse za opstanak na tržištu.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakao je da je Poslovni inkubator u Zrenjaninu dobar model, koji treba da se unapredi.

– Resorni pokrajinski Sekretarijat uskoro će kreirati strategiju razvoja privrede i preduzetništva u našoj pokrajini u kojoj će jedna od značajnih mera biti povećanje broja biznis inkubatora u Vojvodini – rekao je Miroslav Vasin. On je dodao da će u narednom periodu Sekretarijat, koristeći kapacitete iz redova svojih zaposlenih i drugih stručnjaka iz Vlade Vojvodine, sigurno izgraditi sistem u kome će korisnicima inkubatora davati konsultativne usluge i preventivne savete, čime će se značajno uštedeti troškovi koje inkubatori imaju angažovanjem stručnjaka sa strane.

Namera je i da se povežu kapaciteti subvencija koje je imao nekadašnji Sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, odnosno da se uključe u sistem podsticanja dolaska početnika u biznis inkubatore.

– U narednom periodu pokušaćemo da osnujemo i takozvane namenske inkubatore, recimo u oblasti poljoprivrede i metalne industrije, a u planu je i otvaranje većeg broja inkubatora gde će se pomagati preduzećima i radnjama osnovanim u delatnostima u kojima se stvaraju novi proizvodi, kroz opremanje i parcelizaciju hala fabrika, koje će preduzećima biti dodeljene na korišćenje – rekao je Vasin.

Pokrajinski sekretar takođe je rekao da će u okviru planirane strategije razvoja privrede i preduzetništva Vojvodine biti predložene i brojne druge podsticajne mere za mlade preduzetnike, poput povoljnih kreditnih linija.

– Vladi Srbije ćemo predložiti i da se vrati stari dobari model, koji je u prve tri godine poslovanja značajno oslobađao od poreskih obaveza preduzetnike početnike – rekao je Vasin.

Pokrajinski sekretr Miroslav Vasin obišao je danas i Fond turistički klaster mikroregije Subotica – Palić i Poslovni inkubator Subotica. U Vojvodini je tokom prethodnih godina pomognuto i finansijski podržano više od 15 klastera. Jedan od najuspešnijih kalstera u našoj pokrajini jeste upravo Fond turistički klaster mikroregije Subotica – Palić, koje okuplja 32 člana iz ovog kraja.

– Veoma sam zadovoljan načinom na koji je organizovan turistički klaster mikroregije Subotica – Palić, i sigurno ćemo ovaj pozitivan primer u narednom periodu pokušati da prezentujemo u drugim mini regionima u Vojvodini – rekao je Vasin. On je dodao da je važno da se klasteri u Vojvodini povežu sa inkubatorima, jer jedni druge moraju podržavati.

– Inkubator mora pripremati takve preduzetnike, koji će kasnije svoje aktivnosti nastaviti u klasteru, kako se ni u jednom momentu ne bi izgubila povazanost ljudi i preduzeća koja je bave istom delatnošću – rekao je Vasin i dodao da u vremenu globalizma ne možemo da pričamo o pojedincu kao jakom subjektu na tržištu, ali možemo o više pojedinaca udruženih u klastre, kao jakom subjektu na tržištu.

Prilikom posete Poslovnom inkubatoru Subotica, sekretar Vasin se upuznao sa aktivnostima usmerenim pre svega na usluge i proizvodnju. Od početnih 6 korisnika, u inkubatoru danas posluje 15 firmi, koje imaju od jednog do 15 zaposlenih. Prema istraživanju urađenom dve godine nakon što su firme napustile inkubator, njihov opstanak na tržištu je oko 70%, dok je procenat opstanaka firmi koje nisu bile u inkubatoru duplo niži.