Magnetna Polja 6 office@bis-su.rs

Blog

Takmičenje Projektna nedelja

Projektna nedelja je manifestacija koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika subotičkih osnovnih i srednjih škola. Cilj je da se promoviše kreativnost i inventivnost učenika u najširem smislu.

Saradnja između Tehničke škole Ivan Sarić i Poslovnog inkubatora Subotica prvi put je realizovana 2019. godine, a da su učinci iste pozitivni pokazalo je i ovogodišnje takmičenje putem kojeg je pristiglo više od 60 projekata, odnosno koje je okupilo više od 100 učesnika!

Manifestacija se realizovala u skladu sa propisanim epidemiološkim merema izazvanih virusom COVID19. Takmičenje se realizovalo u fiskulturnoj sali sa propisanim rastojanjem između svakog učesnika, uz obaveznu dezinfekciju pri ulasku u salu i nošenjem zaštitne maske.

Prijave učesnika bile su omogućene kao pojedinačne i kao grupne, s tim da je svaki učesnik, odnosno grupa mogla je da prijavi samo jednu ideju/projekat.

Takmičenje je otvorila Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje, naglasivši da ovakav vid manifestacije najbolje oslikava suštinu obrazovanja, podsticanje dece da koriste svoju kreativnost, analitičnost i kritičko mišljenje.

Usledilo je šestočasovno izlaganje učesnika, potom komisijska procena i odlučivanje, i na kraju svečano zatvaranje manifestacije odnosno dodela nagrada.

Nagrade su uručili direktor Tehničke škole Ivan Sarić, direktor Poslovnog inkubatora Subotica, kao i sponzori koji su doprineli ovom takmičenju:

Kategorija – Osnovne škole  

 1. EV Chargers – učenik Mateja Srejić, mentor Dejana Vasiljević (OŠ ,,Sonja Marinković“) ;
 2. Prikaz rada radio prijemnika (sa solarnih ćelija) – učenici Paliti Nataniel i Tatjana Janković, mentor Jeszenszki Tibor es Dincsity Antal (OŠ ,,Sečenji Ištvan“)
 3. Micro:bit hodajući robot – učenik Andreas Damjanoski, mentor Branko Stantić (OŠ ,,Matija Gubec“)

 

I Kategorija – Primenjena automatizacija i robotika 

 1. Robot ruka upravljana džojstikom – učenik Mesaroš Adam, mentori Lisak Laslo i Tot Robert, (TŠ Ivan Sarić)
 2. Pixelart CNC – učenik Martin Piuković, mentor Biču Oto, (TŠ Ivan Sarić)
 3. Merna letva za merenje rastojanja – učenici Nikola Dapčević i Aleksandar Dekan, mentor Emil Peić Tukuljac

 

II Kategorija – Uređaji, proizvodi, sklopovi  

 1. Izrada čvrstog sapuna u malim pakovanjima za jednokratnu upotrebu – autori Natalija Dubočanin, Anastasija Olajoš, mentori – Jasna Bešlić i Jacinta Perna (Medicinska srednja škola)
 2. Samozalivajuća saksija – autori Sofija Marić, Rita Kavai, mentori Đenđi Arančić Danča, Tamara Muić (Politehnička škola)
 3. Ime i logo škole, autori – Emil Muratović, Josip Jurić i Aleksandar Mijatov, mentori – Marko Crnković i Grgo Stantić (TŠ Ivan Sarić)

** posebna nagrada za projekt : Stirling motor, autor Terek David i Hanak Akoš, mentori Lisak Laslo i Bujić Čaba. 

 

III Kategorija – Informatika  

 1. Školska biblioteka – autori Martin Muharemović, Sanja Radić, mentori – Nikola Krmpotić i Jasmina Stričević (TŠ Ivan Sarić)
 2. Plagiarism Checker – učenici Apro Daniel i Gomori Arpad, mentor Dora Holo, (TŠ Ivan Sarić)
 3. VR Vorkout – autor Nenad Horvat, mentor- Nikola Krmpotić (TŠ Ivan Sarić)

 

IV Kategorija – Aktivnosti, događaji, društveni angažman   

 1. Tomos 15SLC reparacija – autor Mihailo Džoganović, mentor Grgo Stantić (TŠ Ivan Sarić)
 2. „Red Bull stvarno daje krila?“ – autor Šereš Sandra, mentor Tinde Bašić Palković (Hemijsko tehnološka škola)
 3. Subotički kompas, autori – Ana Marija Radovanov, Majda Radonjić i Bojana Dakić, mentor – Darija Svorcan (Ekonomska škola ,,Bosa Milićević“)

**nagrada za najmlađe učesnike pripalo je odeljenju 3/4 OŠ “Miroslav Antić”, učiteljica Mandić Jadranka.

Nagrada publike (poklon torta) pripala je projektu Pixelart CNC, autora – Martina Piukovića, mentora – Biču Oto (TŠ Ivan Sarić).

Nagrade su bile u vidu proizvoda od sponzora kao i poklon bonovi u prodavnicima informatičke sfere.